2013. október 13., vasárnap

Shanghai Masters - Djokovic a bajnok

Az első játszma után simának ígérkező, ám végül drámai, döntő szett rövidítésében eldőlő csatának lehettek szemtanúi a nézők a vasárnap délelőtt kezdődő Shanghai Rolex Masters döntőjében, ahol a  címvédő Djokovic 6:1, 3:6, 7:6 -ra győzött.



A szerb ellenfele az elődöntőben Rafael Nadalt búcsúztató argentin Juan Martin Del Potro volt, aki az első játszmában csak árnyéka volt tegnapi önmagának. Djokovic nagyon magas színvonalon kezdte a mérkőzést, Del Potro viszont borzasztóan szervált és a tenyeresei sem jöttek be. Hamar dupla breakelőnyt tudott kialakítani Djokovic,  labdája volt a 6:0-hoz is, végül egy becsületjátékot nyert Del Potro - 6:1 lett az eredmény.

A második játszmában feljebb tudott kapcsolni a 6. kiemelt, drasztikusan javultak az adogatásai, Djokovic pedig ettől némiképp megilletődve gyengén kezdte a szettet. Szó szerint a saját lábaiban botladozott, nem tudott rendesen beleállni az ütésekbe és elbukta az első adogatójátékát. Bár az argentin 4:2-es vezetésénél 3 breaklabdája volt Djokovicnak, Del Potro remek nyerőinek, valamint ellenfele hibáinak köszönhetően 6:3-al egyenlített - jöhetett a döntő játszma.

A mindent eldöntő harmadik játszma során 2:2-es állásnál a szerb breaklabdát volt kénytelen hárítani, majd az azt követő játékban ő jutott kettőhöz Del Potro adogatásánál. A második, remek tenyeressel hárított breaklabda után Djokovicnál betelt a pohár: nem tudta elfojtani érzelmeit, egy jól irányzott rúgással a mérkőzésidőt jelző táblán vezette le a felgyülemlett feszültségét. Hasonló volt a helyzet Djokovic 5:4-es vezetésénél is, Del Potro mindkét breaklabdát hárította, amire Djokovic cinikus módon hergelni kezdte a közönséget, nehezményezve, hogy a többség nem neki szurkol. Mint ahogyan az általában lenni szokott, Djokovicra pozitív hatással volt, hogy felidegesítette magát: simán hozta az adogatójátékát, majd a rövidítésben a leghihetetlenebb Del Potro tenyereseket pakolta vissza a pályára, és a hosszas labdamenetek során végül elérte, hogy hibázzon ellenfele. 7:3-ra nyerte a rövidítést, egy nem mindennapi mérkőzésen sikerült megvédenie a címét. 

Djokovic megvédte mind az 1000 ATP ranglistapontját, és 729 725$-t zsebelhetett be, míg a remekül helyt álló Del Potro 600 ranglistaponttal, valamint 357 800$-al lett gazdagabb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése